Eco Umberto - Zapiski na pudelku od zapalek Tom 01-03 [RAR->PDF] [POLISH]seeders: 5
leechers: 0
Eco Umberto - Zapiski na pudelku od zapalek Tom 01-03 [RAR->PDF] [POLISH] (Size: 2.53 MB)
Description
For this file don't use magnet link. Use torrent file, it have more trackers, more peers.
Więcej polskich książek wielkosc calosci: 2,53 MB rodzaj kompresji: .rar zawartosc uploadu: plik .pdf .rtf .mobi .epub .jpg wersja jezykowa: polska brak danych naprawczych Opis: Tom 01 - Zapiski na pudelku od zapalek (...)"Zapiski na pudełku od zapałek" to wybór felietonów, pisanych przez autora w latach 80. i 90. w mediolańskim "L'Espresso", to błyskotliwe i pełne finezyjnego dowcipu vademecum współczesnego człowieka. Obdarzony umiejętnością ironicznej syntezy, przewrotnie acz prawdziwie pokazuje Eco rzeczywistość, ujawniając rządzące nią, często absurdalne, często jedynie komiczne mechanizmy(...) Tom 02 - Drugie zapiski na pudelku od zapalek Treść zbioru 1991 - Mojżesz na wideo i jak to jest ze szmirą - Rzymski miecz, słowo Mussoliniego - Zły Czerkies dla TV, teatru i powieści - Radujmy się, niebo może zaczekać - Katedra, flecista, interpretacja - Zdarzyło się pewnego wieczoru w Babilonii - Dlaczego książki przedłużają nam życie - Na szczęście jesteśmy nadal młodzi - Praca w weekend! Świętokradztwo - Czy swoboda seksualna jest prawicowa, czy lewicowa? - Poliglotyzm kulturowy, czyli ostatnia rewolucja - Zapożycz się i kup Rafaela. To da się zrobić! - Ja też byłem Synem Wilczycy 1992 - Ile drzew wyrzucam co roku do kosza - Tutaj potrzebny jest kompromis ekologiczny - Pomijając to, że Chaplin jest lepszy niż Totò - Kto urodził się pierwszy, człowiek czy kura? - Ile kosztuje upadek imperium? - Jakże cudownie było bawić się pluszowym misiem - Telewizja jest darmowa. Ile jednak można jej skonsumować - Tłumacze, jutrzejsza Europa będzie was potrzebowała - Dziennikarze, czemu podajecie tyle informacji fałszywych - Po komunizmie i imperializmie imperium zła to Żydzi 1993 - Czy wiecie, że nikt nie twierdził, iż Ziemia jest płaska? - Proponuję bezpośrednie transmisje spod szubienicy. W porze kolacji - Uwaga na wywiady, są zawsze fałszywe - Co za bomba, przeprowadziłem wywiad z kormoranem Szetlandów - Być może nadejdzie dzień, kiedy prezydent Ameryki będzie się nazywał Wang Liu - I nagle władza znajdzie się w rękach trzydziestolatków - Chcecie wiedzieć, kto cisnął do kosza Prousta, Flauberta i wielu innych? - Drogi dziennikarzu, mój rozmówco, nie jestem tym, kogo szukałeś - Natychmiast trzeba pomyśleć o szkole wielorasowej. Może nawet już jest za późno - Dziewczęta, trzymajcie się tego, co powiedział Dante. Zostańcie na swoim miejscu - Chciałbym przeczytać tę rozprawę o wykałaczkach - To prawda, w naszych czasach niebezpiecznie byłoby wystawić "Żyda z Malty" - Ale w tej polemice napotykam głupstwa, herezje i bluźnierstwa - Tłumacze, szykujcie się, dziś rodzi się wasze jutro Tom 03 - Trzecie zapiski na pudełku od zapałek Trzeci zbiór felietonów Umberto Eco pisywanych dla L`Espresso jest głosem w dyskusji o problemach dotkliwie nękających teraźniejszość a jednocześnie uniwersalnych. Sprowadzając ważkie dylematy do groteskowo dosłownej ilustracji, sprawia Eco, że nieoczekiwanie nabierają one zaskakująco odmiennego, niekiedy szokującego wymiaru. Related Torrents
Sharing Widget |