The Last Of The Mohicans [1992] [DVDRip.AC3.XviD] [Lektor PL] [A

seeders: 1
leechers: 1
Added on June 8, 2009 by in Movies
Torrent verified.

The Last Of The Mohicans [1992] [DVDRip.AC3.XviD] [Lektor PL] [A (Size: 1.37 GB)
 info.txt4.98 KB
 The Last Of The Mohicans [1992] [DVDRip.AC3.XviD] [Lektor PL] [Arx].avi1.37 GB

Description

Ostatni Mohikanin [Kostiumowy, Melodramat]

Last of the Mohicans, The

(1992)

INFO:

produkcja: USA

data premiery: 1992-08-26 (Świat)

reżyseria Michael Mann scenariusz Philip Dunne , Michael Mann

zdjęcia Douglas Milsome

muzyka Trevor Jones

czas trwania: 112

OBSADA:

Daniel Day-Lewis: Sokole Oko

Madeleine Stowe: Cora Munro

Russell Means: Chingachgook

Eric Schweig: Uncas

Jodhi May: Alice Munro

Steven Waddington: Major Duncan Heyward

Wes Studi: Magua

Maurice Roëves: Pułkownik Edmund Munro

Patrice Chéreau: Generał Montcalm

Pete Postlethwaite: Kapitain Beams

Justin M. Rice: James Cameron

Dennis Banks: Ongeswagone

Tracey Ellis: Alexandra Cameron

Terry Kinney: John Cameron

Edward Blatchford: Jack Winthrop

OPIS FILMU:

Do westernów zaliczamy nie tylko opowieści o kowbojach, ale też o Indianach. Choć oczywiście tych pierwszych powstało znacznie więcej, druga podkategoria może pochwalić się obrazami z serii "Winnetou" z Pierre Bricem w roli głównej. Jednakże

dzieło, które pragnę przedstawić, choć opowiada o Indianach, nie jest westernem, lecz świetnym filmem przygodowym!

Michael Mann jest dziś bardzo uznanym reżyserem. To w końcu on stoi za nową wersją

"Miami Vice". Jednak w drodze na szczyt pomógł mu właśnie "Ostatni Mohikanin". Jednym z powodów nakręcenia filmu był obraz na motywach tej samej powieści − nawet pod tym samym tytułem, pochodzący z 1936 roku, który zainspirował reżysera do nakręcenia nowszej wersji opowieści. Właśnie taką dziecięcą wrażliwość Manna widać podczas projekcji, w rozmachu.

Myślę, że głównym atutem filmu, który uczynił dzieło popularnym, jest świetna strona artystyczna. Daniel Day-Lewis w roli Sokolego Oka spisał się koncertowo (tak bardzo wczuł się w odgrywaną postać, że podczas kręcenia dzieła przebywał w puszczy na medytacji)... Niewiele gorsi byli inni aktorzy. Bardzo podobała mi się kreacja Erica Schweiga (Uncas) oraz Stevena Waddingtona w roli Majora Duncana Heywarda. Kolejnym mocnym plusem jest wyśmienita ścieżka dźwiękowa stworzona przez Randy'ego Edelmana i Trevora Jonesa (chyba mój ulubiony soundtrack!). Jak już na pewno wspomniałem, w obrazie zachwyca strona wizualna. Niesamowity rozmach kręcenia scen walk, a także cudowne zdjęcia ukazujące piękno naturalnej przyrody oraz genialna reżyseria wprawiają widza w niezachwiany zachwyt…

W ten recenzji − wyjątkowo − postaram się nie zastanawiać zbytnio nad głębią, przesłaniem dzieła, bowiem mamy do czynienia ze wspaniałą rozrywką, obrazem niemal

czysto przygodowym. Jednakże "Ostatni Mohikanin" to nie tylko przygoda i rozmach, ale również melodramat (naprawdę wywołuje spore wzruszenie w ostatnich sekwencjach

filmu). Film Manna ukazuje trudne relacje między ludźmi, pochodzącymi z cywilizowanego świata a zacofanymi Indianami. Jak zauważamy podczas trwania projekcji, dla ludzi żyjących na pełnej wolności, w głębi naturalnego krajobrazu liczą się zupełnie inne wartości, takie jak sprawy duchowe (szczep Sokolego Oka

wierzył, że jego przodkowie zachowują pośmiertne życie w gwiazdach) czy przyjaźń, lojalność i przede wszystkim uszanowanie wolności. Te różnice doprowadziły do

krwawego konfliktu i wskutek tego do niemal całkowitego wymarcia ludności indiańskiej.

Choć "Ostatni Mohikanin" − w moim przekonaniu − jest filmem wybitnym, jest jedna

rzecz, która mi osobiście się nie spodobała. A mianowicie zabrakło mi dobrego, na

miarę wielkiego widowiska zakończenia. Obecne zwieńczenie dzieła nie jest złe, ale

mogłoby być lepsze. Człowiek, oglądając obraz i widząc napisy końcowe, dochodzi do

pytania: Czy to już koniec? Właśnie takiego zakończenia, typu ogromna bitwa, mi

zabrakło. Jeszcze można by się było przyczepić do paru błędów realizatorskich (np. w początkowej scenie polowania obok jelenia widzimy osobę w czapce − najprawdopodobniej tresera), jednak, jak doskonale wiemy, takie drobne nieścisłości w tego typu produkcjach często się zdążają, więc nie będę ich brał pod uwagę podczas oceny "Ostatniego Mohikanina"…

Prezentowany obraz filmowy to prawdziwie widowiskowe kino przygodowe, mistrzowsko

zrealizowane i wykonane. Nie pozostaje mi nic innego, jak szczerze polecić tę pozycję i już dziś dodać ją do swojej własnej listy ulubionych filmów! Prawdziwe arcydzieło kina przygodowego!

DANE TECHNICZNE:

General

Format: AVI

Info: Audio Video Interleave

Family: RIFF

File size: 1.37 GiB

PlayTime: 1h 47mn

Bit rate: 1824 Kbps

Writing application: VirtualDubMod 1.5.10.2 (build 2542/release)

Writing library: VirtualDubMod build 2542/release

Video

Codec: XviD

Family: MPEG-4

Info: XviD project

Codec settings: BVOP / Packed Bitstream

PlayTime: 1h 47mn

Bit rate: 1430 Kbps

Width: 688

Height: 304

Aspect ratio: 2.25

Frame rate: 25 fps